Bir anda, nasıl olduğunu anlayamadan, tüm dünyayı saran bir kabus ile karşı karşıya kaldık. Ufak bir salgın gibi yarasa çorbasından ürediği söylenip kandırıldığımız virüs, hayatımızı ve hayallerimizi allak bullak etti. Bir çoğumuz gibi ne olduğunu anlayamadan, yaşıtlarım ile birlikte kendimizi evde hapsolmuş, sokak yasağı ile karşı karşıya bulduk. Hepimiz bu sıkıntıyı çektiği için burada korona hikayesi yazmak istemiyorum. Sokaklarda başıboş dolaşan insanların, nasıl bir cinayet işlediklerini, kısa zamanda farketmelerini umuyorum. Hepinize sağlıklı bir yaşam diliyorum. Bunun için lütfen gerekmedikçe evden dışarı çıkmayın. #EVDEKALTÜRKİYE
Tabii katkı sağlamak adına ben de hemen bir profil resmi olarak kullanılabilecek "evdekal" grafikleri ürettim. Önce ülkem için, sonra semtim, yaşadığım şehir ve sevdiğim dostlar için onların şehir isimleri ile ürettiğim standart bir etiket serisi oluşturdum. Sonra yurtdışındaki bazı arkadaşların, benim sosyal medyada kullandığım profil resmimden esinlenerek, kendi ülkeleri için talepleri oldu. O zaman kollar sıvadım. Çalıştığım bir kaç projeyi bir kenara alarak, profillerde kullanılacak EVDEKAL stickerları ile farkındalık sağlayacağımı düşünerek, birçok ülkeye kendi dillerinde stickerlar oluşturdum.
Görünen etiketlerin dışında, bir çok ülke için farklı amaçlar ile kullanılmak üzere birçok görsel ürettim. Bunu ranta çevirip, sadece konu üzerine çalışma yapan arkadaşların da bir müddet sonra kendi asıl uzmanlıkları ile ilgili görsellere döneceklerine de eminim. Sadece benim görsel hazırladığım Shutterstock'da, Covid etiketli 470 binden fazla görsel yüklenmiş vaziyette. Hemen herkes, Covid-19 ile ilgili birşeyler üreterek, biraz kazanma peşinde. Tüm arkadaşlarıma bu yolda başarılar diliyorum. Benim korona çalışmalarım şimdilik 110 adet ve çoğu bayrak ve profil görseli çalışmasından oluşuyor. Görmek isteyenler için Korona Görsellerim.
Yaklaşık, 3 ayda bir satış raporu paylaşıyorum sizlerle. Önceki yazımdan bu yana, yine farklı zamanlarda, farklı kategorilerde görsel ürettim. Ama branşlarım, takip ettiğiniz de göreceksiniz ki, hiç değişmiyor. Kendi zevk aldığım ve severek ürettiğim kategorilerde çalışmak, hem daha fazla zevk veriyor, hem de daha güzel işler çıkıyor diye düşünüyorum. Bu kategorileri nasıl olusturdum, neden bunlarla ilgileniyorum yazayım size.. Örneğin, islami tablolardan başlayayım. Şehir değiştirdiğimde, yeni taşındığım evde, farklı bir besmele asmak istedim. Birkaç versiyon hazırlayıp eşimin beğenisine sundum. Basitti, ama hiçbir yerde yoktu. 🙂 Dedim ki, demek güzel bir şey yapmışım, devam edeyim o halde. Ama bilinen ve birçok internet sitesinde örneklerini göreceğiniz çalışmaları kopyalamak değildi niyetim. O halde bana has bir çizgi oluşturmalıydım. Arap harflerini tanımak ve harflerin yan yana geldiğinde nasıl kullanıldığını öğrenmek üzere biraz çalışma yaptım. Çevremde bilenlerden yardım alarak, bir şeyler öğrenmeye başladım. Kendime ait üç farklı arapça yazı stili oluşturdum. Font diyemiyorum, daha ötesi çünkü. İslami tabloları üretirken farklı bir haz aldığımı söyleyebilirim. Biraz yaşadığımız günlerin ve üç ayların etkisi ile, sanırım manevi duygular da işin içine giriyor, arkada tasavvuf müziği de varsa, ürettikçe üretiyorum.. 🙂 Şu an yayında, 1400 den fazla İslami hat çalışmam var..
İslami çalışmalarım, farklı başlıklar altında sergileniyor. Kategorileri incelemek için
Beraberindeki diğer konu da Mevlevi kültürü. Dervişlerin ahenkli semaları hep ilgimi çekerdi. Mevlana'nın felsefesi ve o güzel sözleri de.. Bunları da yine kendime ait farklı stil ve düzenler içinde görselleştirmeye başladım. İlk 6 ay, o zamana kadar tek çizgi ile oluşan figürlere ilgim olduğu için, ben de öyle başladım Derviş serisine.. Yaklaşık 6 ay tek çizgi ile oluşturduğum figürlere, hareketler vererek farklı kombinasyonlar ile minyatür tarzı tablolar oluşturdum. Kısıtlı bir çevrede satabileceğimi düşündüğüm görselleri ilk başlarda nerelere satıldığını göremediğim için, Türkiye'den satın alınabileceğini düşünüyordum. Sonra Shutterstock'un, görsellerin satın alma yerlerini gösteren harita ilavesi ile biraz daha planlı üretmek gerektiğini fark ettim. Daha önceki yazılarımda farklı analizler yaparak, hangi bölgede ne tür görsellere rağbet edildiğini yazmıştım. İlk tek çizgi minyatürlerimi çeşitlendirmek üzere, biraz boyut kazandırdığım yeni karakterler üretmeye başladım. Biraz kaş göz hareketleri, biraz giysi renkleri, bir şeylerin değiştiğini gösterdi bana. Yaklaşık 1,5 senedir bu seride çalışıyorum. Değişik boyutlar, dikey veya yatay tablolarda, dans eden farklı duruşlardaki rengarenk giysili dervişler ve şeyhler..
Derviş kategorisindeki görselleri görmek için Shutterstock stok sitesindeki ilgili set sayfamı ziyaret edebilirsiniz.
Kategoriler hakkındaki bilgilendirmeye daha sonra devam ederim. Şimdi gelelim yazımın yayına verildiği andaki, Görsellerimin kullanıldığı Türkiye dışındaki ülkeler listesine. Listede ismini ilk defa duyduğum ülkeler de yer alıyor. Bunları da rastladıkça inceliyor, kültür ve tarihleri hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyorum.. Bu arada belirtmek isterim ki, tuttuğum günlük kayıtlara göre, ülkemizde 81 ilin tamamında, değişik zamanlarda alınan görsellerim kullanılmaktadır.
ÜLKE SAYISI: 110 (1 Mayıs 2020)
ABD, Almanya, Arjantin, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri (Abu Dabi, Al Ain, Dubai, Ras Al Khaimah, Sharjah), Bahreyn, Bangladeş, Belarus, Belçika, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Cebelitarık, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ekvator, El Salvador, Endonezya, Ermenistan, Estonya, Fas, Filipinler, Filistin, Finlandiya, Fransa, Guetamala, Güney Afrika, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, Honduras, Hong Kong, Irak, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Karadağ (Montenegro), Katar, Kazakistan, Kenya, Kıbrıs, Kırgızistan, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti, Kosta Rika, Kuveyt, Libya, Litvanya, Lübnan, Lüxemburg, Macaristan, Mauritius, Makedonya, Maldivler, Malezya, Malta, Mayotte, Meksika, Mısır, Moğolistan, Monako, Myanmar, Nijerya, Norveç, Özbekistan, Pakistan, Paraguay, Peru, Polonya, Portekiz, Porto Riko, Reunion, Romanya, Rusya, Senegal, Sırbistan, Singapur, Slovenya, Sri Lanka, Suudi Arabistan, Sudan, Suriye, Şili, Tacikistan, Taiwan, Tayland, Trinidad ve Tobago, Tunus, Ukrayna, Umman, Uruguay, Ürdün, Vietnam, Yemen, Yeni Zelanda, Yunanistan.
NOT: Daha önceki yazılarımdan farklı olarak, BAE deki şeyhlikleri tek isim altında saydım.
Bu listeye yeni eklemeler oldukça, kırmızı ve italik olarak listeye ekliyor ve güncel tutmaya çalışıyorum.
GÖRSEL SATIN ALMAK İÇİN
Gerek benim buradaki çalışmalarımı satın almak, gerekse ihtiyacınız olan farklı görsellere sahip olmak için sedat@cologlu.com adresine yazınız.