Select Page

Merhaba dostlar,

Seçim heyecanını, bir kaç istisnayı saymazsak atlattık sayılır. Bir türlü neticelenemeyen ülkemizin en büyük şehrinin başkanlığı da hayırlısı ile sonuçlanırsa, en az 4-5 sene, seçim gündeminden uzak, günlük sorunlarımız ile meşgul olacağız.

Bu güne kadar yaklaşık 3-4 aydır, çizmekten yazmaya vakit bulamadığımı itiraf edeyim. Bundan 30 sene öncesinde yazmayı o kadar çok severdim ki. Haftada 2 bazen de 3 ayrı dergide yazılarımın yayınlanırken, kendi çıkardığım teknoloji bültenleri de yanında çerez olurdu. Sonra zamanla yazmak yerine çizmeye giderek daha fazla zaman ayırmaya başladım. Şimdi ise, çizmeye en çok zaman ayırdığım evreye girdim sanırım. Yönettiğim tüm web siteleri ihmal ediyorum, blogumda neredeyse 4 aydır yazı yazmıyorum. Bu gidişe bir dur demek lazım. Bu bahar bunu yapmayı çok istiyorum. Yine eskiden olduğu gibi, üretkenliği çeşitlendirerek daha aktif olmak niyetindeyim. Hadi hayırlısı bakalım.

Bu arada geçen süre içinde Shutterstock için yaptığım çalışmalarımı ve neticelerini sürekli analiz ediyorum. Şimdi onları sizinle paylaşma zamanı geldi.

Shutterstock sayfamı ve çizdiklerimi incelemek isterseniz:

http://www.shutterstock.com/g/Scologlu?rid=187873640

adresinden inceleyebilir ve ilgilenen dostlarınız ile linki paylaşabilirsiniz.

Shutterstock da yayınlanmak üzere, vektörel çizimlere devam ediyorum. Halen yayındaki çizimlerimin sayısı 4000 e ulaştı. Bu arada çizimlerimi genel olarak Corel Draw ile oluşturuyorum. EPS güncellemeleri ve düzeltmeler için Adobe Illustrator kullanıyorum, bilginize...

Shutterstock da yer alan görsel kategorilerimde çok fazla değişiklik yok. Seçim öncesi dönemde, ihtiyaç olduğu için biraz haritalar ile fazla zaman harcadım. Ayrıca birkaç talep üzerine biraz sertifika tasarımında bulundum. Diğerleri daha da iyileşerek ve ilerliyor şimdilik. Ancak, son 2 aydır uğraştığım yeni altyapı çalışmalarımı, henüz yayınlananlar arasında çok fazla kullanmadım. Zencerek çerçevelerden sadece bir kısmını yeni islami tablolarımda kullanmaya başladım. Çünkü onlarda çeşitlenmeye ve çoğalmaya devam ediyor. Arkaplan ve duvar kağıdı çalışmalarıma yeni bir çok karanfil ve lale motifleri ekledim. Tabi üretilen bu motifler bir çok kategoride kendine yer bulabiliyor. Örneğin ürettiğim bir karanfil desenli süsleme, bir tabak çerçevesinde yer bulurken, sürekli desen haline gelip duvar kağıdı olabiliyor. Bu desenin bir kısmını da alıp kitap ayraçlarımda veya bir derviş tablosunun arka planında kullanabiliyorum.

Zencerek yani zincirle oluşan çerçeveler, özellikle dini çalışmalarda çok hoş duruyor. Ben de biraz elimde malzeme birikmesi için, alt yapı çalışmalarımda zencerek 
çeşitlendirmesi yapmaya daha fazla zaman ayırmaya başladım. Bu nedenle bu yazımın içinde, biraz zencerek çalışmalarımdan görseller paylaşmak istiyorum.

Öte yandan Shutterstock için stok vektör çalışmalarım her geçen gün daha fazla görülmeye ve görsellerime gelen günlük talep ve satış sayısı, oransal olarak daha da artmaya başladı. Bu yazıyı hazırlarken, Shutterstock da bulunan 4000 stok çalışmamdan 2700 civarında görsel satışım olmuş. Görsellerimin satın alımlarında Türkiye alımlarının oranı % 20 civarında. %80 i yurtdışından alınan görseller sayesinde ülke döviz girdisini biraz katkımın olması da hoşuma gidiyor.

Aslında ilgi alanında görsel dallardan herhangi biri olan tüm dostları bu platformlarda çalışmalarını değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. İlk defa bir başlangıç yapacaksanız da beni aramaktan bilgi almaktan sakın çekinmeyin. Yıllar öncesinde başlayan ve emekli olana kadar devam eden stok görsel alıcılığımdaki tecrübelerim, şimdi de stok görsel üretme ve pazarlama çalışmalarım için yaptığım araştırmalar sayesinde oldukça gelişti. Gerçekten fotograf çeken, animasyon ve video ile uğraşan, minyatür, hat ve illustrasyon çalışmalar yapan, bilgisayarda motif veya farklı görseller üreten tüm dostlarımın henüz başlamadılarsa stok görsel işine bir yerden başlamalarını tavsiye ederim. Bu konuda gerçekten benimle irtibat kurmaktan sakın çekinmeyin. Ne kadar doğru ve sorunsuz başlarsanız o kadar hızlı ilerlersiniz diyorum.

Başlamak için aşağıdaki linkten girerek kaydınızı oluşturabilirsiniz.

https://submit.shutterstock.com/?ref=187873640

Benim görsellerimin alıcılarının bulunduğu ülke sayısı, Türkiye dışında (100)e yükseldi.

Türkiye dışındaki bu (100) ülkenin alfabetik listesi: ABD, Abu Dabi, Almanya, Arjantin, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Belarus, Belçika, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Cebelitarık , Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Dubai, Ekvator, Endonezya, Ermenistan, Fas, Filipinler, Filistin, Finlandiya, Fransa, Guetamala, Güney Afrika, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, Honduras, Hong Kong, Irak, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Katar, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kolombiya , Kore Cumhuriyeti, Kosta Rika, Kuveyt, Litvanya, Lübnan, Macaristan, Mauritius, Makedonya, Maldivler, Malezya, Malta, Mayotte, Meksika, Mısır, Moğolistan, Myanmar, Nijerya, Norveç, Özbekistan, Pakistan, Paraguay, Peru, Polonya, Portekiz, Porto Riko, Reunion, Romanya, Rusya, Senegal, Sırbistan, Slovenya, Sri Lanka, Suudi Arabistan, Suriye, Taiwan, Tayland, Trinidad and Tobago, Tunus, Ukrayna, Umman, Uruguay, Ürdün, Vietnam, Yemen, Yeni Zelanda, Yunanistan. Bu listeye yeni eklemeler oldukça, kırmızı ve italik olarak listeye ekliyor ve güncel tutmaya çalışıyorum.

Ayrıca, Türkiye dışındaki bu ülkelerdeki satın almaların, nerelerden yapıldığını araştırırken tam 594 şehri tanımış oldum. Neredeyse hepsini, tek tek Google üzerinden araştırıp, haklarında bilgi aldım ve haritada yerlerini gördüm. Çok zevkli oluyor.

Bir gün İtalya'da Turin'i incelerken, bir anda kendimi Kenya'da Nairobi de buluyorum. Hindistan'da Erragadda, Brezilya'da Maringa veya Sao Paola, Tayvan'da Hsinchu, Kore'de Busan, Google'da araştırdığım 600 şehirden bazıları. Bu ay en ilginç olan (Gibraltar) Cebelitarık'tı. Google Maps den bakınca, incelediğim şehirlerin yapılanmasını ve şehirciliğin farklı boyutlarını da görmüş oluyorum. Sadece bu bahsettiğim şehirlere, siz de Google Map ve Street View ile bir göz atın.

Örneğin Cebelitarık'da O'Hara Bataryasından Akdenizde ufka bakmak ayrı bir duygu. (Çok batarya var Akdeniz 'e bakan. Hepsini inceledim, O'Hara'nın konumu hoşuma gitti.) 6,8 km2 lik bu şehir ülkenin yine ayni isimli dağları çok ilginç. Hemen Cebelitarık boğazının dibinde İspanya'nın ufacık bir yerinde yer alan bu Cebelitarık'ın ismini hep bilirdik ama oranın ayrı İngiltere boyunduruğunda ayrı bir yönetime sahip olduğunu, bu şehre yapılan satışım sonrasındaki araştırmam sayesinde öğrenmiş oldum. Böylece, görsellerimi satın alanların bulunduğu şehirlerde Street View ile dolaşıp, dünyayı da gezmiş oluyorum, daha detaylı bilgilere sahip oluyorum. Çok zevkli.

Ortaokul yıllarımda başladığım Filateli merakım sayesinde elime geçen veya takas yolu ile aldığım pulları incelerken de, o zamanlar interneti hayal bile edemediğimiz için en iyi araştırma aracımız kitap ve ansiklopedilerdeki bilgiler, Haritalar ve Coğrafya Atlaslarıydı. Hep en son baskı Atlasları incelemeye çalışrdım.

Elime geçen pullardaki yazılı bilgilere göre ülkesini, şehrini, pulda yer alan kişi veya olayı inceleyip dünyayı tanımaya çalışırdım. Şimdiki imkanlar o zaman olsaydı neler yapmazdık gençliğimizde. Onun için şimdiki nesil çok şanslı diyorum her zaman. Bir de bunu farkedip kıymetini bilseler.

Bu ay yazabildiklerim bu kadar. Bundan sonra fazla ihmal etmeyeceğim, daha sık yazmaya çalışacağım.

Sağlık ve esenlikle hep huzurlu kalın.

Content Protection by DMCA.com