Yaklaşık 2 aydır üzerinde çalıştığım, Derviş ve Sema vektörel projemi neredeyse yarıladım. Şimdiye kadar ürettiklerime ait görselleri de öncelik Shutterstock olmak üzere, sayfamda yer alan Dervish bölümünde yayınladım. Yayınladıklarım, 3 farklı seriden örnek olması amacı ile 10 ar adet tablo. Dervish Serisi 40×60 cm lik tablolardan oluşuyor. Daha çok bireysel Sema figürlerini içeriyor. Bu seri tamamlandığında sanırım 60 tablo olacak. Vektör çizimlerden oluşan tablolar bir paspartu içinde yer alan figürün arka zemininde ise 10 lu geometrik desen tekrarı mevcut. Vektör çalışmalarda bildiğiniz gibi, yapılan çalışmanın boyutu hiç önemli değil. Siz bu görseli isterseniz 40×60 mt olarak da basabilirsiniz. Ve görselde hiç bir değişiklik ya da bozulma olmayacaktır. Tabii küçültüp 8×12 cm ebadında bir kitap ayracı da yapabilirsiniz. Sonuç yine ayni kalır. Her tabloyu farklı renklerde CMYK formatında hazırlıyorum. Böylece basılacak zemin ne olursa olsun, baskı da en yüksek kalitede sonuç alınabilmesine dikkat ediyorum.
Shutterstock‘da görsel edinmenin en verimli yanı da isterseniz 300 dpi kaliteli bir jpeg dosya alabiliyorsunuz. Örneğin bahsettiğim Dervish serisindki görsellerin her biri, jpeg formatında almak isterseniz 4724 px x 7087 px | 40 cm x 60 cm ebatlarındadır. Ancak ayni ürüne vektör olarak sahip olduğunuzda ise, çözünürlük kaybı yaşamadan her boyuta ölçeklendirebilirsiniz. Shutterstock un bir başka özelliği ise, beğendiğiniz görsele, farklı şablon boyutlarda sahip olabilmeniz. Örneğin görseli Facebook da kullanacaksanız, sistem size 1200×1200 pixellik bir şablon sunuyor. Facebook kapak sayfanız veya bağlantılarınızda kullanacaksanız, onlar içinde farklı ölçülerde şablonlar mevcut. Instagram, Twitter, Pinterest, Linkedin, e-kitap, sunum, Geniş sunum gibi farklı şablonlar işinizi kolaylaştırıyor. Çok farklı bir amaçla kullanacaksanız da hemen editör devreye giriyor, boyutlandırma, kesme, kırpma, renk, kontrast, vs.. birçok özelliği üzerinde barındıran editör işinizi kolaylaştırıyor.
Shutterstock reklamı gibi oldu ama, görsellerimi sadece oradan edinebileceğiniz için, kendimi anlatmak zorunda hissettim. Diğer iki seri çalışma Sem’a ayininden farklı kompozisyonlardan oluşuyor. Bunların bazılarında ayeterden alıntılar, vav, hiç gibi anlamlı harf ve kelimeler de içeriyor. Sem’a Ceremony serisindeki görsellerde ayin görüntüleri yine bir paspartu oluşturularak ortaya alınmış ayrı bir çerçeve içinde. Arkada bu defa 20 köşeli geometrik bir çalışmam zemin oluşturuyor. Yine farklı renklerde oluşan tabloların çalışma boyutu 40 cm x 40 cm ebatlarında, 300 dpi 4726 px x 4726 px .
Dervishes / Sema serisi yine Mevlevihane sahnesinde göreceğiniz kompozisyonlardan alıntılar var. 30 x 60 cm ebatlarındaki bu seri, diğerlerinde olduğu gibi, bir paspartu oluşturularak hazırlandı. Orta kısımda yer alan figürlerin arkasında 12 köşeli geometrik desen çalışmam mevcut. Sem’a Ceremony serisinin dar ama uzun hali diyebiliriz. Kompozisyonlar birbirine benzer. Ama kesinlikle ayni değildir.
Başlık Ramazan’da Sem’a olunca, “konuyla ne alakası var” derseniz söyleyeyim. Çalışmalarımı Ramazan ayının başına yetiştirmeyi düşünüyordum. Ancak buna paralel devam ettirdiğim Esma-ül Hüsna çalışmalarım nedeniyle biraz aksadı. Daha önce başka arkadaşlara bahsetmiş olduğum bayrama kadar Esma-ül Hüsna çalışmalarımdan en az bir seriyi yetiştirme sevdam devam ediyor. Ama Ramazan Bayramına bir seri Esma çalışmam yanında Dervish serilerini de yetiştirmek istiyorum. Çizimler ile ben de bir yandan masamın başında Sem’a yapmaya devam ediyorum. Geceler sessiz ama, yandaki ormandan gelen kuş cıvıltıları, bana sabaha kadar ney taksimi gibi geliyor. Ben de masam başında Sem’a çizmeye devam ediyorum.
Bayramınızı şimdiden kutluyorum…